E!manki se konačno probudio i u 2020. je još odlučniji i spremniji da širi ljubav, znanje i zabavu. Poslednji petak u godini označio je i kraj naše prve faze – “Emankipacija – buđenje!” pa u novu godinu ulazimo sa očima širom otvorenim u želji da se polako ali sigurno oslobađamo nepovoljnih faktora u društvu.

Program je bio šarenolik! Zajedno sa mladima bili smo u Ustanovi kulture Stari Grad 27.12.2019. gde smo se, pre svega, dobro zabavili i zaigrali, sa početkom u 17h, na otvorenom plesnom treningu sa plesnom ekipom iz 2Hot4Stage-a, dok je za dinamičan ritam bio zadužen Dj Spale. Paralelno na drugoj platformi bila je organizovana crtačka radionica gde su Kreativno dete i Fygs crew (Beogradski grafiti) na temu: “Buđenje uLIČNE kulture” stvarali i prenosili kreativnu energiju ohrabrujući i inspirišući sve da tu energiju artikulišu kroz autentične crteže.

Pored zabave, dobre atmosfere i dinamike, nastojali smo da pokrenemo neka važna pitanja, počevši od toga ko smo mi mladi, šta je sa našom kulturom, ko nam kroji ukus, želje i afinitete – da li mi ili neko drugi, ko su nam uzoru na muzičkoj i umetničkoj sceni, kako utiču influenseri na nas i ko su oni. I na kraju, koji su to strukturalni faktori koji su uticali na stvaranje, odnosno razaranje muzičke scene u Srbiji u poslednje dve decenije i kako teče taj proces.

Da bismo odgonetnuli odgovore na ta pitanja mislili smo, slušali i malo mudrovali zajedno sa našim urbanim glavama. Sa nama su bili dobro potkovani i obrazovani umetnici iz sveta hip-hop kulture, urbane, alternativne i rep muzičke kulturne scene, koji svojim primerom i radom za nas predstavljaju neprikosnovene uzore mladima. Među njima su se našli Sanja Ugrčić Pavlović – muzička umetnica, Aleksandar Marković Lex – 2Hot4Stage, Bojana Stanković – pijanistkinja i Peđa Vukčević – BeGe Fank. Kroz debatu se prolazilo kroz tri dimenzije: prošlost, sadašnjost i budućnost – reispitujući kulturne, umetničke i društvene vrednosti koje su dovele do različitih muzičkih pravaca, i pitajući se šta bi to donelo neku drugačiju i emankipovanu budućnost!

Kako bi E!manki bio uvek u dobroj formi i spreman da se uhvati u koštac sa nepovoljnim uticajima koji se pojavljuju na njegovom putu osobađanja i preuzimanja odgovornisti za društvene promene, pozvali smo diplomiranog profesora fizičkog vaspitanja i sporta Marka Ristića, koji je održao prezentaciju “Svestran i svestan” – pokazujući važnost prevencije i rehabilitacije plesnih povreda, te kako treba pravilno trenirati.

Prema tome budi manki kao čovek, ne čekajmo promene dovek!

Događaj je organizovan u saradnji sa plesnom školom 2Hot4Stage. Organizaciju događaja je podržalo Ministarstvo omladine i sporta.

Pin It on Pinterest